Nyckeltal för miljökontoren
- ett verktyg i verksamhetsutvecklingen
Nyckeltalet visar det totala antalet kontroller inom livsmedelskontrollen, per årsarbetskraft.
Antal kontrolltillfällen enligt livsmedelslagstiftningen/ årsarbetskraft
Mätområde | Datum | Värde | |
---|---|---|---|
0 |
2008 |
197 |
|
1 |
2009 |
207 |
|
2 |
2010 |
215 |
|
3 |
2011 |
195 |
|
4 |
2012 |
214 |
|
5 |
2013 |
204 |
|
6 |
2014 |
206 |
|
7 |
2015 |
194 |
|
8 |
2016 |
198 |
|
9 |
2017 |
174 |
|
10 |
2018 |
176 |
|
11 |
2019 |
178 |
|
12 |
2020 |
166 |
|
13 |
2021 |
170 |
|
14 |
2022 |
162 |
2013: Lägre antal pga. personalbrist, VAB, föräldraledigheter
2015: Flera åa
2016: Låg antal årsarbetare
2017-2018: Fokus på matfusk / utredningar
2020: Förvaltningen hann inte med alla planerade FÅ kontroller pga. pandemin (kontrollskuld för 2020 blir ca 1500 kontroller).
2021: Redovisade värden inkluderar inte trängseltillsyn. Totalt antal årsarbetare trängseltillsyn=9,8 åa; Antal inspektioner trängseltillsyn=2155; Antal inspektioner trängseltillsyn per årsarbetare=219.
2022: Färre kontroller beroende på att den modell som används för att bedöma vilket kontrollbehov som stadens livsmedelsanläggningar har, den s.k. riskklassningsmodellen, förändras from 2024. Flera anläggningar i sista led, t ex butiker och restauranger, kommer att få mindre kontroll. För att kunna genomföra denna övergång succesivt utförs något färre kontroller på vissa anläggningar.
Här beskrivs hur nyckeltalen definieras och beräknas.